Help Tannine!?

Je kent het wel Gezellig een avondje borrelen, of genietend van een wijnproeverij bij Grand Café moenen. Begint die ene wijnkenner ineens over tannine, je knikt maar, en vind de wijn lekker, geen probleem toch? De volgende keer toch niet zonder je mond vol (blauw uitgeslagen) tanden?Hoe je aan die blauwe aanslag komt & hoe je er het minst last van hebt, lees je hier!

Taninne wordt ookwel looizuur genoemd. Het is een stofje dat uit de natuur komt, maar niet zozeer uit de druif komt. Van de tanines die uiteindelijk in de wijn terechtkomen is maar 5% uit het sap de rest is afkomstig van de pitjes en de schil. Taninnes zijn in principe smaakloos maar het mondgevoel is te herkennen als een slok koude thee of de pitjes van de druif, het geeft een bittere smaak. De mate van tannine is uit te drukken in mondgevoel, deze kun je uitdrukken in krachtig & wrang of juist subtiel & rond. Ook zorgen taninne ervoor dat een wijn lang houdbaar blijft, maar hoe ouder de wijn hoe subtieler de taninne worden.

Taninne vind je enkel terug in rode wijnen, doordat een witte wijn eerst wordt geperst en enkel het sap wordt vergist.